Ο τηγανητός μπακαλιάρος είναι ολόκληρη… φιλοσοφία. Μπορεί μερικοί να τον θυμούνται σε Εθνικές επετείους, άσχετο το ότι νομίζουν ότι κολλάει σε όλες και εκεί που πραγματικά κολλάει δεν ξέρουν το γιατί, αλλά αυτό το φαγητό είναι ένα εκλεκτό έδεσμα για κάθε περίσταση, πάντα φυσικά με τη σκορδαλιά από δίπλα αφού εκεί είναι σεβαστά τα γούστα.
Η κροκέτα μπακαλιάρου είναι ο τρόπος που τον απογειώνει. Και είναι τόσο απλή να γίνει που δεν έχει νόημα να την αποφεύγουν κάποιοι θεωρώντας ότι είναι μπελάς. Τόσο απλή που κάθε περιττό πράγμα που μπαίνει εκεί απλά τη βαραίνει και της αφαιρεί την πραγματική της γεύση.
Μόνο ψίχα μπακαλιάρου και καλό κουρκούτι. Ούτα άνιθους, ούτε πατάτες, ούτε ο,τιδήποτε άλλο. Η συγκεκριμένη συνταγή αποτυπώνει εξαιρετικά το ζητούμενο και καλή μας όρεξη.